istikrarli-buyume

Doğrudan Satış Sektöründe İstikrarlı Büyüme Dönemi

Girişimciliğin artması ve özellikle pandemi döneminde uzaktan esnek çalışma modelinin yerleşmesinin etkisi, doğrudan satış sektöründe de görüldü.

2020 yılında doğrudan satış, tüketicilerin davranış değişikliklerine yanıt olarak daha çevik hale geldi.

Sektör, hızla değişen küresel duruma uyum sağlamak için kendini yeniledi. Sosyal ticaret, entegre yaşam tarzı çözümleri, teknolojinin gelişmesi, e-ticaretin pandemide patlaması ve mikro girişimciliğin yükselmesi sektörü tercih edilir hale getirdi. Dünyadaki pek çok girişimci ilk iş ya da ek gelir için doğrudan satış (network marketing) sektörünü daha fazla tercih etmeye başladı.

Dünya Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu’nun (WFDSA) Haziran ayında açıkladığı pandeminin etkisindeki 2020 yıl verilerine göre, dünya doğrudan satış sektörü 179 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.

2019 yılına göre ise sektör tüm dünyada yüzde 2.3 oranında büyüme gösterdi. Büyüme özellikle Asya-Pasifik ülkelerinde ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu’da bu oranın daha üstünde gerçekleşti.

Sağlıklı yaşam ürünlerine sahip şirketler, pandemiyle ilgili artan farkındalık ve kişisel sağlık endişeleri yüzünden satışlarında önemli bir artış yakaladı. 64,8 milyar ABD doları ile küresel doğrudan satışlarda ilk sıralarda sağlıklı yaşam ürünleri yer aldı.

Dünya Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu verilerine göre Türkiye’ye ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. WFDSA’nın güncel verilerine göre; Türkiye son 2 yılda yakaladığı büyümeyi 2020 yılında da sürdürdü. Geçtiğimiz yıl da dahil son 3 yılda Türkiye, dünya büyümelerinin üstünde yüzde 5 oranında büyüme gerçekleştirdi.

Doğrudan Satışa Yönelik Yaklaşımlar ve Covid-19 Sürecinin Etki Değerlendirmesi

Türkiye’de doğrudan satış sektörünün pandemiye rağmen büyümesi ve popülerliğini yükseltmesi Türkiye’de 11. yılını kutlayan Asya merkezli doğrudan satış şirketi QNET’in araştırma şirketi Akademetre ile bu yıl Türkiye çapında gerçekleştirdiği “Doğrudan Satışa Yönelik Yaklaşımlar ve Covid-19 Sürecinin Etki Değerlendirmesi” güncel araştırmaya da yansıdı.

Araştırmaya göre her 6 kişiden 1’i, «doğrudan satış gibi düşük sermayeli girişim alanlarının fazlalığını» Türkiye’de girişimciliğin gelişmesinde önemli bir faktör olarak belirtiyor.

Doğrudan satışın önemli bir motivasyonu olan ‘ek iş yapma’ pandemide özellikle oldukça artmış. Araştırma verileri her 3 kişiden 1’inin ek iş yaptığını ve kadınlarda ek iş yapma durumunun, erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Her 10 kişiden 1’i ise, ek iş olarak doğrudan satış ile uğraştığını belirtiyor.

QNET’in araştırmasını gerçekleştiren Akademetre Araştırma Şirketi’nin Kurucusu Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Halil İbrahim Zeytin, “Avon, Oriflame, QNET gibi şirketler aracılığıyla doğrudan satış ile uğraşma pandemi döneminde en çok tercih edilen yöntemler haline geldi. Bunun belli başlı sebeplerinden bir tanesi esnek çalışma saati. Doğrudan satış ile ilgilenen kişiler zamanını kendi istediği ölçüde şekillendirebiliyor. Özel hayat ve iş hayatı dengesini kendisi belirliyor. Kamuoyunun çoğunluğu, doğrudan satış yönteminin gelirin artmasına, girişimciliğin artmasına, işsizliğin azalmasına katkı sağladığı için geleceğin çalışma modeli olarak benimsiyor” dedi.

“Doğrudan satış sektöründe girişimci sayısı artacak”

Türkiye’de hem girişimci sayısının arttığını hem de doğrudan satış sektörünün giderek girişimcilikle özdeşleştiğinin altını çizen QNET Türkiye

kamagra oral jelly usa

, Orta Asya ve Rusya Bölge Müdürü Cem Geyik, “Türkiye’de son 3 yılda sürekli büyüme gösteriyoruz. Hem bizim şirketimize hem de sektöre genel bir eğilim var. Dünyada 23. yılını kutlayan QNET’in öncelikli pazarlarından biriyiz. Türkiye konumu, bölgesel çekim merkezi olması, genç ve dinamik nüfusu ve doğrudan satışın yerleşmiş dinamikleriyle her yıl gelişmiş pazarlardan daha iyi bir performans sergiliyor. Akademetre ile gerçekleştirdiğimiz araştırma da ek iş, ek gelir, girişimci olma isteğinin hem sektörü hem de QNET’i büyüteceğini bizlere gösteriyor” dedi.

QNET’in Türkiye’de 100 binin üzerinde bağımsız temsilcisi var. Bulunduğu sektörde yıllar önce e-ticaretle sektör dinamiklerini buluşturduğu için pandemi sürecinde dijital iş yapış biçimlerine hızlıca adapte oldu. Bu da büyümeyi beraberinde getirdi. Doğrudan satışta evden eve, yüz yüze iletişim yaklaşımını kırarak ürünlerini, üyelerini, eğitimlerini online’a taşıdı.

QNET Kimdir?

2010 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren QNET’in ürün portföyünde; Bernhard H. Mayer saatleri ve takıları, HomePure Nova su filtreleme sistemi, Airpure Zayn hava temizleme sistemi, Physio Radiance cilt bakım ürünleri, Naturtres saç ve vücut bakım ürünleri, qLearn uzaktan eğitim, qvi breaks konaklama hizmeti gibi çeşitli ürünler yer alıyor.

QNET hakkında daha fazla bilgiye şirketin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir